Fem tips för fler besökare på din webbplats

Fem tips för fler besökare på din webbplats

Webbtrafik, vaniljglass och grädde har åtminstone en sak gemensamt: lätta att få smak för och svåra att få nog av. Mer grädde och vaniljglass ordnas lätt som en plätt genom att öppna plånboken, fler besökare på webben kräver lite mer. Lyckligtvis finns det några ganska enkla åtgärder som driver både trafik och försäljning.

För det första: Hur särskiljer du dig från konkurrenterna? När du söker på produkter inom din nisch, hur många konkurrenter dyker upp och vad levererar din webbplats som ingen annan gör?

Ta Nätraälven som ett exempel. Nätraälven är en lokal skogsförening som ser till att medlemmarna får ut det mesta möjliga av sin skog. När webbplatsen byggdes om för några år sedan skapades en kalkylator som hjälper besökarna att se värdeökningen för just sin skog från år till år.

Bjud på dig själv.

Ibland måste man våga gå utanför sin egen sfär. Testa att gästblogga på webbplatser där din målgrupp finns. Prata med dina potentiella kunder på forum, hitta samarbetspartners på Linkedin och visa upp din kompetens. Lämna säljhatten hemma!

Sökoptimering då?

Kunskap om SEO är viktigt för att lyckas på webben. Google och alla andra mer eller mindre relevanta söktjänster har som mål att varje person som söker ska hitta bästa möjliga resultat. Därför finns det ett värde i att optimera webbplatsen utifrån de kriterier som Google anser vara viktiga. Kruxet är att Google har en förmåga att ändra och uppdatera dessa kriterier från år till år. Nutida genvägar kan därför bli morgondagens senvägar. Börja med att läsa på lite extra om keywords och arbeta för att få många länkar till din webbplats från andra bra webbplatser. Då kommer du en bra bit på vägen.

Konvertera dina besökare

Om du redan använder Google Analytics eller något liknande verktyg så ser du snabbt att återkommande besökare utgör en stor del av det totala antalet besökare. Hitta sätt att kroka fast besökaren på ett sätt som han eller hon uppskattar. Skriver du sjukt bra blogginlägg? Gör det enkelt att prenumerera. Eller varför inte ta fram ett grymt och enkelt erbjudande som du kan pusha för i alla dina digitala kanaler. Kort sagt, hitta sätt att omvandla en anonym IP-adress till en verklig person.

Håll koll på kalendern

Ibland kan inspirationen tryta. Då kan det kännas skönt om man vet att man inte är ensam. Det är du verkligen inte. Ta en titt i kalendern och försök knyta an din kampanj till en högtid, våffeldag eller vad du nu hittar. Det brukar för övrigt göra planering lite enklare. Det är trots allt julafton, midsommar, första maj och Pridetåg nästa år också.

Avslutningsvis kan man konstatera att trafik är något som man får genom att förtjäna det. Att det inte handlar om ett dagsverk samt att det kräver ett visst engagemang. Men sanningen är att folk gillar bra grejer i största allmänhet. Börja där, då brukar det mesta lösa sig i slutändan.