Google Chrome tar fram storsläggan - kräver HTTPS

Google Chrome tar fram storsläggan
Nu ställs krav på HTTPS

Från och med juli 2018 markerar Google Chrome alla webbplatser utan HTTPS som osäkra, detta enligt en bloggpost som publicerats på Googles egen säkerhetsblogg.

I praktiken innebär detta att texten “Ej säker” kommer att synas i direkt anslutning till webbadressen på nedanstående sätt.

Hur många av dina kunder litar på en sajt som Chrome varnar för?
Det är dags att få ordning på krypteringen.

Men varför är min sida osäker utan HTTPS?
Utan HTTPS kan vem som helst se vilken information som skickas mellan en dator och en webbplats. Alla med en gnutta teknikkunnande kan idag köpa en liten låda med antenner, sätta sig på ett kafé eller ett bibliotek och samla in all den okrypterade informationen som svävar förbi. Då så många av oss använder samma lösenord överallt så är det inte svårt att se vilka följder det kan få.

Vad gör HTTPS egentligen?
Om okrypterad trafik är ett enkelt vykort så är HTTPS kuvertet. Informationen som skickas mellan webbplatsen och besökaren kapslas in i en krypterat flöde som ingen obehörig får inblick i.

Hur vet jag om jag har HTTPS?
Gå in på din webbplats och titta i adressfältet. Om det ligger ett hänglås längst till vänster och adressen till din webbplats inleds med “https://” - då har du torrt på fötterna. Oftast står det “Säker” också, men ibland kan företagets namn också finnas med. Se exempelvis hur det ser ut hos din bank.

Jag har inte HTTPS idag. Hur säkrar jag min webbplats?
Du behöver ett digitalt certifikat, ett så kallat SSL-certifikat, för att säkra kommunikationen mellan dig och dina kunder. När certifikatet installerats visas ett grönt hänglås och texten Säker i direkt anslutning till din webbadress. Certifikatet ordnar du enklast genom att ta kontakt med din kontaktperson hos oss, alternativt att du mailar oss på hello@addcream.se.

Varför är det extra viktigt nu?
I takt med att allt fler transaktioner sker digitalt så flyttar också de kriminella ut sin verksamhet i digitala kanaler. En okrypterad webbplats möjliggör identitetsintrång som kan leda till stora konsekvenser. Bara under 2017 så anmäldes närmare 30 000 fall av olovlig identitetsanvändning där en övervägande majoritet av brotten består av kortbedrägerier av olika slag.