Programmering på skolschemat

Programmering på skolschemat

Nytt år, nya möjligheter. Från 2018 ska programmering införas i kursplanen i grundskolan från årskurs ett. Den nya läroplanen ska tillämpas senast den 1:a juli 2018 och har stort fokus på digitalisering både som verktyg i undervisning men också för att lösa problem och realisera idéer. Heja, heja, säger vi på Add Cream!

PHP, Javascript, Python, C, C++, Java, Go och assembler.  Programmeringens värld kan upplevas komplex med många olika språk med olika användningsområden. Men på samma sätt som man kan bli en mästare på matte eller lära sig ett nytt språk kan man med en dos av logiskt tänkande, problemlösning och lite kreativitet skapa fantastiska saker med programmering. Det handlar bara om att bryta ner ett problem till enkla instruktioner och översätta dessa till kod.

Därför tycker vi att det är kul att elever, i skolämnena matematik och teknik, från och med i år kommer få en inblick i programmeringens intressanta värld. Inte bara för att väcka ungdomars teknikintresse och kreativitet utan även ge grundläggande kunskaper om hur datorer, appar och molntjänster egentligen fungerar och påverkar samhället.

Det är en fantastisk värld. Som vi gärna delar med oss av. Vi har inte alltid möjlighet att ta in praktikanter, men i mån av tid gör vi det gärna. Som nu i höst när Mohammed, som går i årskurs nio, hade praktik hos vår programmerare Eric. Mohammed hade ett härligt driv och fick under praktikveckan utforska såväl enkla datatyper, arrays, strängar, in-/ och utmaning, if-satser som loopar, funktioner och strukturer. Med ett intresse för spelprogrammering arbetade han mest i C++ eftersom det är ett vanligt språk inom den industrin.

På samma sätt som vi på Add Cream tycker att det är en härlig känsla att själv känna att man lär sig något och utvecklas så tycker vi att det är kul att skapa känslan hos andra. Detta är en av anledningarna till att vår VD, Andreas Edin, är drake i juryn för UF-företag på Nolaskolan, vår växthusprogrammerare Peter Püschel dressar om till lärare på KOMTEK för unga programmerare och vi har ett stående samarbete med skolan Mikael Elias.

Är du intresserad av programmering? Vårt råd är - tveka inte, testa hemma eller anmäl dig till en kurs. Erfarenheten är trots allt den bästa läraren.